MENU
ZWIŃ MENU

Chutney z mango

Formy potrawy: Sosy, Przetwory, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku

Przyrządzanie

Melon obrać i usunąć pestki, pokroić w kostkę.

Obrane i pokrojone na plasterki mango i melon posypać solą.

Czosnek, imbir i papryczki chilli zgnieść na jednolitą masę z niewielką ilością octu.

Plasterki mango i melon wrzucić do wrzącego octu z cukrem, gotować na małym ogniu 5 min. Dodać pozostałe składniki, osolić do smaku, gotować 15 min. mieszając często drewnianą łyżką.

Po ostudzeniu przełożyć do słoików.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sorbet z mango

Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe

60 dag mango (2 owoce)
100 ml  Campari (10 łyżek)
60 ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej

Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy

Egipski koktajl z mango

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy

Mango daiquiri

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60 g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod

Marmurkowy krem z mango

Forma potrawy: Desery

850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego

Do przybrania:
plasterki pomarańczy