1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku
Melon obrać i usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Obrane i pokrojone na plasterki mango i melon posypać solą.
Czosnek, imbir i papryczki chilli zgnieść na jednolitą masę z niewielką ilością octu.
Plasterki mango i melon wrzucić do wrzącego octu z cukrem, gotować na małym ogniu 5 min. Dodać pozostałe składniki, osolić do smaku, gotować 15 min. mieszając często drewnianą łyżką.
Po ostudzeniu przełożyć do słoików.
Mango, Melon, Ocet, Papryka chili, Rodzynki, Imbir, Cukier, Migdały, Czosnek, Sól kuchenna
Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe
60 dag mango (2 owoce)
100 ml Campari (10 łyżek)
60 ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej
Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60 g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod
Forma potrawy: Desery
850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego
Do przybrania:
plasterki pomarańczy