Formy potrawy: Dania główne, Inne potrawy
dorodny kurczak (1,2 - 1,5 kg)
5-6 łyżek płynnego miodu
3-4 ząbki czosnku
puszka piwa
łyżka curry
sól
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
Na początku trzeba przygotować specjalną glazurę: miód wymieszać z curry oraz obranym i posiekanym czosnkiem.
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć dokładnie solą (także w środku) i posmarować glazurą. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Z puszki piwa odlać 1/4 zawartości (albo wypić ;) ), w naczyniu żaroodpornym lub na blasze ustawić puszkę piwa z pozostałą zawartością.
Na puszkę ostrożnie nadziać kurczaka. Całość wstawić na najniższy poziom do piekarnika - puszka z kurczakiem musi stać stabilnie w pozycji pionowej. Piec przez 45 - 50 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu podawać z ugotowanym ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Piernik z orzechami na miodzie i piwie
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła
100 ml piwa
100 g orzechów
5 jaj
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
100 g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
60 dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz