Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
400 g piersi kurczaka
2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki wody
50 g imbiru
3 ząbki czosnku
3 cebulki dymki
1 korzeń pietruszki
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1 łyżeczka utartej skórki cytryny
2 łyżki sosu rybnego
4 łyżki soku z cytryny
10 ziaren pieprzu
Do przybrania:
czerwone papryczki chilli
listki pietruszki
Piersi kurczaka pokroić w niewielkie paski.
Korzeń pietruszki, czosnek i połowę imbiru obrać i posiekać. Trawkę cytrynową i dymki umyć, pokroić drobno, pieprz utłuc. Przełożyć do moździerza i utrzeć na gładką pastę.
Zagotować jedną szklankę mleka kokosowego, dodać pastę, wymieszać, włożyć mięso i gotować przez minutę. Dodać reszte imbiru i mleka kokosowego, gotować jeszcze 3 minuty lub dłużej, aż mięso odpowiednio zmięknie. Przyprawić sokiem z cytryny i sosem rybnym.
Przelać do miseczek, przybrać zieloną natką i kwiatkami chilli. Zamiast miseczek można użyć połówek swieżego orzecha kokosowego z warstwą kopry wewnątrz, którą też sie zjada.
Forma potrawy: Zupy
30 dag kurczaka
2 łyżki oleju
2 dag smalcu
cebula
ząbek czosnku
pół łyżeczki papryki
2 łyżki ketchupu
75 dag ziemniaków
zielenina
Forma potrawy: Zupy
20 dag pieczarek
1 litr rosołu z kury
20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
2 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 małe cebule
4 jajka
1 łyżka sherry
6 liści sałaty
pieprz, sól, sos sojowy
Forma potrawy: Zupy
250 g piersi kurczaka
100 g makaronu sojowego
6 szklanek wody
1/2 kg kości lub 1 biała rzodkiew
mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki mielonego
5 małych korzeni pietruszki
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
3 małe boczniaki (grzyby)
1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
3-4 pędy bambusa
2 cebulki dymki z częścią zieloną
10 dużych orzechow laskowych
do przybrania natka pietruszki
Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini
Forma potrawy: Sałatki
mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu