Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego
10 dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki
Do podania:
ryż
Do ozdoby:
sałata
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na sześć dość równych części. Posolić i lekko oprószyć mąką.
Podgrzać olej na dużej patelni, włożyć kawałki kurczaka (oprócz skrzydełek), podsmażyć je na niewielkim ogniu i przełyżyć do innego naczynia.
Zmniejszyć ognień, podsmażyć filety z anchois pokrojone na kawałki, następnie wyjąć je.
Na patelnię wlać przecier pomidorowy rozprowadzony niewielką ilością gorącej wody, włożyć oliwki bez pestek i rozgnieciony czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Włożyć obsmażone kawałki kurczaka i anchois. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodać skrzydełka, przyprawić pieprzem i solą, posypać posiekaną natką pietruszki i dalej gotować, od czasu do czasu mieszając.
Tuż przed zdjęciem z ognia potrawę doprawić sokiem z cytryny. Przełożyć na półmisek. Ozdobić listkami sałaty i cząstkami cytryny.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
8 moreli z kompotu
16 małych makaroników migdałowych lub orzechowych
kieliszek likieru maraschino
szklanka bitej śmietany
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz