25dag sera edamskiego
1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa)
2 filety śledzi korzennych lub matiasów (20-25 dag)
2 cebule
10 śliwek z octu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
szklanka sosu tatarskiego
pieprz
3-4 ząbki czosnku
sól
Do podania:
pieczywo
Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wymoczone i oczyszczone śledzie drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie paseczki.
Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu tatarskiego.
Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.
Wszystkie składniki połaczyć i zalać sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić do lodówki na 30 min.
Podawać z pieczywem.