Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 1 godz.
80 dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200 ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
Cebulę i wołowinę pokroić. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę razem z dwoma ząbkami czosnku. Dodać wołowinę, doprawić: posypać papryką w proszku, pieprzem i majerankiem.
Podlać 100 ml wina i wodą, dusić przez około 30 minut. Następnie dodać 3 posiekane papryczki, 2 pokrojone w plastry pomidory, dodać jeszcze 100 ml wina i dusić przez kolejne 20 minut aby potrawa była gotowa.
Forma potrawy: Dania główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki