1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, rozgniesć. W garnku z grubym dnem obsmażyć na oliwie przez 5 minut pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę i seler.
Czosnek wrzucić w całości. Dodać pomidory, szczyptę cukru, zioła, listek laurowy, sól i pieprz.
Dusić 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem, czesto mieszając i uważając, by sos sie nie przypalił.
Sos powinien mieć konsystencję gestęj śmietany. Jeśli jest zbyt rzadki, to odkryć garnek i delikatnie odparować.
Forma potrawy: Przetwory
2 kg ogórków świeżych (może być więcej)
2 kg pomidorów zielonych
1 kg cebuli i 1 kg papryki
Forma potrawy: Dania główne
1 szklanka soi gotowanej lub konserwowej
100 do 200 g proteiny sojowej (w kostce lub kotlety)
przecier lub sok pomidorowy
olej
cebula
pieprz, sól
Forma potrawy: Sosy
kawałek świeżego imbiru
250 g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania