cojemy.pl > Sałatki lub surówki > Sos pomidorowy na jesień i zimę

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z jajkami i boczkiem

Sos pomidorowy na jesień i zimę

Formy potrawy: przetwór, sałatka lub surówka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1,5kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich

do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Przyrządzanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, rozgniesć. W garnku z grubym dnem obsmażyć na oliwie przez 5 minut pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę i seler.

Czosnek wrzucić w całości. Dodać pomidory, szczyptę cukru, zioła, listek laurowy, sól i pieprz.

Dusić 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem, czesto mieszając i uważając, by sos sie nie przypalił.

Sos powinien mieć konsystencję gestęj śmietany. Jeśli jest zbyt rzadki, to odkryć garnek i delikatnie odparować.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Cukier, Czosnek, Liść laurowy, Marchew, Olej, Oliwa, Pieprz, Pomidor, Seler, Sól kuchenna, Tymianek, Zioła prowansalskie

Podobne przepisy

Biało-czerwona lazania

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
35dag gotowego makaronu lasagna
20dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
Sos mięsno-pomidorowy
40dag mielonego mięsa wołowego
50dag pomidorów
1 cebula
10dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
» zobacz przepis

Sos pomidorowy do makaronu / makaron z sosem pomidorowym

Forma potrawy: Danie główne, Sos
1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
4 duże świeże pomidory
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dobrej oliwy
pieprz

Do podania:
Zielona sałata
wino czerwone
chleb
oliwa
» zobacz przepis

Sos holenderski

Forma potrawy: Sos
12dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz
» zobacz przepis

Sos orzechowy do wędlin i mięs

Forma potrawy: Sos
25dag orzechów włoskich
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
» zobacz przepis

Kurczak zapiekany pod beszamelem

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak (około 1,5 kg)
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały por
1 kawałek selera
1 mała cebula
2 łyżki przesianej bułki tartej
2 łyżki masła
pieprz, sól

Sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
ok. 500ml mleka
2-3 łyżki śmietanki
2 żółtka
pieprz, sól
» zobacz przepis

Krewetki w śmietanie i majonezie

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna
» zobacz przepis

Sos pomidorowy z imbirem

Forma potrawy: Sos
kawałek świeżego imbiru
250g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania
» zobacz przepis

Tagine z kurczaka, rodzynków i migdałów

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule
200ml wody
sól, pieprz
60g obranych migdałów.

Sos rodzynkowy:
3-4 cebule
30-60g rodzynków
masło
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sos ziemniaczany

Forma potrawy: Sos
350ml wywaru z kości lub mięsa
50ml śmietany
20dag ziemniaków
8dag cebuli
4dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sos wiosenny na wielkanoc

Forma potrawy: Sos
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
» zobacz przepis

Chutnej wielowarzywny

Forma potrawy: Przetwór, Sos
15dag pomidora
15dag czerwonej papryki
10dag marchwi
10dag selera
10dag kalafiora
10dag brokułu
10dag cebuli
10dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.