Formy potrawy:
60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
Marchew i ziemniaki pokroić w grube plastry, pieczarki w paski, boczek wędzony w kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w krążki.
Na dnie naczynia położyć liść kapusty, a na niego układać warstwami na przemian: ziemniaki, posiekaną cebulę, marchew, pieczarki, kiełbasę.
Boczek ułożyć przy brzegach naczynia. Każdą warstwę posypać solą, pieprzem oraz posiekaną zieleniną. Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Całość przykryć liściem kapusty, przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec do miękkości ziemniaków.
Forma potrawy: Zapiekane
4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz