cojemy.pl > Zapiekane > Śledzie zapiekane

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Śledzie zapiekane

Formy potrawy: danie rybne, zapiekane

Składniki potrawy

30dag śledzi wędzonych
1kg ziemniaków
2 cebule
5dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz
sól

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać i pokroić w plastry.

Ze śledzi zdjąć skórę i usunąć ości, a filety rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w talarki.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowwadzić olej i ułożyć warstwami : ziemniaki, kawałki śledzia i cebulę. Każdą warstwę posolić i popieprzyć.

Zalać potrawę śmietaną i posypać startym serem.

Zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temperaturze 190°C.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Olej, Pieprz, Pietruszka, Ser żółty, Sól kuchenna, Ziemniaki, Śledzie, Śmietana

Podobne przepisy

Śledzie zapiekane z ziemniakami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
3 śledzie solone (45 dag)
1 cebula (10 dag)
8 ziemniaków (80 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka oleju
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka zieleniny
sól
» zobacz przepis

Cukinia zapiekana na rumiano

Forma potrawy: Zapiekane
500g cukinii
sól
2 cebule
100g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100g startego sera gouda
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25dag białego sera
1 cebula
10-15dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
1kg filetów śledziowych
0,5kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
» zobacz przepis

Zapiekanka makaronowo-mięsna

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
30dag makaronu (kolanka, rurki, nitki)
25dag mięsa pieczonego lub duszonego
1 kostka przyprawy do zup
5dag cebuli
4dag tłuszczu
sól
pieprz
2dag tłuszczu do posmarowania formy
2dag tartej bułki
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
» zobacz przepis

Zapiekanka alzacka

Forma potrawy: Zapiekane
100g kiełbasy
4 jajka
2 szklanki śmietanki
łyżka posiekanej natki pietruszki
pomidor
200g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni i czerwonej fasoli

Forma potrawy: Zapiekane
300g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50g oliwy
» zobacz przepis

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g miąższu dyni
250ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25g masła
cytrynowy pieprz
60g nasion słonecznika
150g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
» zobacz przepis

Zapiekane grzyby

Forma potrawy: Zapiekane
80dag grzybów
3dag tłuszczu
5dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6dag sera tylżyckiego
2dag masła
2dag tartej bułki
» zobacz przepis

Śledzie pikantne

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
50dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.