Przepisy z solą kuchenną
Kolorem zielonym zaznaczono sól kuchenna
2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny
1kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego
litr bulionu warzywnego
25dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna
50dag schabu karkowego
1 łyżka masła roślinnego
750ml rosołu warzywnego (instant)
40dag kwaszonej kapusty
80dag ziemniaków
1 por
4 jagody jałowca
2 listki laurowe
sól, pieprz
4 cukinie
20dag mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10dag pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
5dag tartego, żółtego sera
2 jaja
olej, sól, pieprz
400g ziemniaków
400g cukinii
4 łyżki utartego żółtego sera
łyżeczka masła
2 jajka
pół szklanki jogurtu
tarta bułka
natka pietruszki
2 łyżki orzeszków ziemnych
sól, pieprz
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
3 duże pomidory
1 długi ogorek lub 3 małe
2 cebule
1-2 zielone papryki
garść czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
sok z 1 cytryny
5 łyżek oliwy
20dag sera owczego "feta" lub bryndzy
oregano
0,5kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2dag masła
3 jajka
6dag mąki
20ml mleka
cukier puder
sól
250ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125ml octu winnego 6%
1kg tuńczyka
2 duże cebule
750g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150ml wina (sherry lub jerez)
100g czarnych oliwek
100g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
1 woreczek białego ryżu (albaris)
4 średnie kolorowe papryki
1 kabaczek lub cukinia (ok. 30 dag)
2 cebule
6 pomidorów
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki)
przyprawa vegeta
sól i pieprz