Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 5 min.
400 g ziemniaków
400 g cukinii
4 łyżki utartego żółtego sera
łyżeczka masła
2 jajka
pół szklanki jogurtu
tarta bułka
natka pietruszki
2 łyżki orzeszków ziemnych
sól, pieprz
Cukinię i ziemniaki należy obrać, następnie opłukać.
Zagotować wodę w dwóch garnkach i posolić. W jednym ugotować ziemniaki, w drugim cukinię na miękko. Odlać wodę, odparować zawartość.
Osobno przetrzeć przez sito cukinię i ziemniaki.
Orzeszki ziemne posiekać.
Filiżankę purée z cukinii odłożyć, resztę połączyć z purée ziemniaczanym.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrobić. Jeśli jest za rzadka, można dosypać do niej tartą bułkę. Dodać ser, posiekaną natkę i jajka, wymieszać.
Uformować duży pulpet. Zawinąć w posmarowany masłem papier do pieczenia lub folię aluminiową. Włożyć do wrzącej wody, gotować przez 20 minut.
Odłożone puree z cukinii rozgrzać, połączyć z jogurtem, orzeszkami ziemnymi, przyprawić solą i szczyptą pieprzu.
Pulpet odwinąć z folii, gdy będzie jeszcze ciepły. Pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.
W osobnym naczyniu podać przygotowany sos jogurtowo-orzechowy.
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki
Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól
Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki