400g ziemniaków
400g cukinii
4 łyżki utartego żółtego sera
łyżeczka masła
2 jajka
pół szklanki jogurtu
tarta bułka
natka pietruszki
2 łyżki orzeszków ziemnych
sól, pieprz
Cukinię i ziemniaki należy obrać, następnie opłukać.
Zagotować wodę w dwóch garnkach i posolić. W jednym ugotować ziemniaki, w drugim cukinię na miękko. Odlać wodę, odparować zawartość.
Osobno przetrzeć przez sito cukinię i ziemniaki.
Orzeszki ziemne posiekać.
Filiżankę purée z cukinii odłożyć, resztę połączyć z purée ziemniaczanym.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrobić. Jeśli jest za rzadka, można dosypać do niej tartą bułkę. Dodać ser, posiekaną natkę i jajka, wymieszać.
Uformować duży pulpet. Zawinąć w posmarowany masłem papier do pieczenia lub folię aluminiową. Włożyć do wrzącej wody, gotować przez 20 minut.
Odłożone puree z cukinii rozgrzać, połączyć z jogurtem, orzeszkami ziemnymi, przyprawić solą i szczyptą pieprzu.
Pulpet odwinąć z folii, gdy będzie jeszcze ciepły. Pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.
W osobnym naczyniu podać przygotowany sos jogurtowo-orzechowy.