cojemy.pl > Dania główne > Pulpet z cukinii i ziemniaków

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Pulpet z cukinii i ziemniaków

Formy potrawy: danie główne, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz. 5 min.

Składniki potrawy

400g ziemniaków
400g cukinii
4 łyżki utartego żółtego sera
łyżeczka masła
2 jajka
pół szklanki jogurtu
tarta bułka
natka pietruszki
2 łyżki orzeszków ziemnych
sól, pieprz

Przyrządzanie

Cukinię i ziemniaki należy obrać, następnie opłukać.
Zagotować wodę w dwóch garnkach i posolić. W jednym ugotować ziemniaki, w drugim cukinię na miękko. Odlać wodę, odparować zawartość.
Osobno przetrzeć przez sito cukinię i ziemniaki.
Orzeszki ziemne posiekać.
Filiżankę purée z cukinii odłożyć, resztę połączyć z purée ziemniaczanym.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrobić. Jeśli jest za rzadka, można dosypać do niej tartą bułkę. Dodać ser, posiekaną natkę i jajka, wymieszać.
Uformować duży pulpet. Zawinąć w posmarowany masłem papier do pieczenia lub folię aluminiową. Włożyć do wrzącej wody, gotować przez 20 minut.
Odłożone puree z cukinii rozgrzać, połączyć z jogurtem, orzeszkami ziemnymi, przyprawić solą i szczyptą pieprzu.
Pulpet odwinąć z folii, gdy będzie jeszcze ciepły. Pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.
W osobnym naczyniu podać przygotowany sos jogurtowo-orzechowy.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cukinia, Jajka, Jogurt, Masło, Orzechy, Pieprz, Pietruszka, Ser żółty, Sól kuchenna, Ziemniaki

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana warstwowa

Forma potrawy: Zapiekane
żółty ser
przyprawa oregano
przecier pomidorowy
przyprawa Delecta do mięs
sól
cebula
pół papryki
50 dkg ziemniaków
olej
musztarda
pieprz biały
ogórek surowy
nać pietruszki
schab
» zobacz przepis

Cukinia nadziewana z szynką

Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól

Do podania:
bułki
» zobacz przepis

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Przetwór, Sałatka lub surówka
4kg cukinii
1kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
» zobacz przepis

Kuleczki włoskie z cukinii

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
40dag cukinii
20dag łagodnego żółtego sera
20dag bułki
2 jajka
2 łyżeczki do kawy suszonego oregano
sól, pieprz mielony, oliwa do smażenia
» zobacz przepis

Smażona cukinia

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg średniej cukinii
250g mąki
250ml wody
125ml oleju
1 jajo
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ziemniaki pieczone z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
» zobacz przepis

Zupa paschalna

Forma potrawy: Zupa
1 kość szpikowa wołowa lub cielęca
1kg mięsa wołowego lub cielęcego
0,5kg marchwi
0,5kg rzepy
0,5kg ziemniaków
1kg świeżego bobu
0,5kg cukinii
3 średnie pory (tylko białe części)
15 łodyżek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
pęczek kolendry
» zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
50dag ziemniaków
30dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
» zobacz przepis

Żebroczka

Forma potrawy: Danie główne
2kg ziemniaków
15dag ryżu
0,5 l mleka
10dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20dag gotowanego mięsa
15dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)
» zobacz przepis

Ziemniaki nadziewane śledziami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
8 ziemniaków (dużych)
2 kubki naturalnego jogurtu
1/8 litra kwaśnej śmietany
pęczek kopru
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
6 wymoczonych filetów śledziowych matiesów
2 czerwone papryki
sól, pieprz, pieprz cayenne
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.