Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Wołowinę należy pokroić w cienkie plastry. Każdy płat rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Ogórki i cebulę pokroić w cienkie paski i ułożyć wraz z boczkiem na każdym plastrze.
Plastry zwinąć ciasno w rulon i spiąć wykałaczką, ułożyć na rozgrzanym oleju i zrumienić ze wszystkich stron.
Następnie zrazy zalać wodą i dusić na wolnym ogniu aż staną się miękkie - zajmie to koło 30 minut.
Po usunięciu wykałaczek, zrazy ułożyć na półmisku i polać sosem z duszenia.
Podawać na gorąco z kaszą gryczaną ugotowaną wg. przepisu podanego na opakowaniu.
Źródło: opakowanie kaszy gryczanej prażonej marki Cenos.
Forma potrawy: Dania główne
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
400 ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20 dag jabłek
10 dag słoniny
25 dag ziemniaków
8 dag cebuli
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
75 dag mięsa od łopatki wieprzowej
Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej
2 dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Śniadania
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon