cojemy.pl > Przyprawy > Sól kuchenna > Przepisy na potrawy > Strona numer 19

Przepisy z solą kuchenną


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli
Bazylia Cukier Cukier waniliowy Curry Cynamon (laska cynamonu) Cząber Estragon Gałka muszkatołowa Gorczyca Goździk, goździki Imbir Jałowiec Kakao Kardamon Ketchup (keczup) Kmin rzymski (kumin, cumin) Kminek Kolendra Kostka warzywna Kurkuma Liście dębu Liść laurowy Lubczyk Lukier Maggi Majeranek Masala (garam masala) Melisa Mięta Musztarda Ocet Oregano Pieprz Rukola Szafran Sól kuchenna Tymianek Vegeta Wanilia Ziele angielskie Zioła prowansalskie
Ciasta z solą kuchenną Dania główne z solą kuchenną Dania na grilla z solą kuchenną Dania rybne z solą kuchenną Desery z solą kuchenną Drinki i koktajle alkoholowe z solą kuchenną Inne potrawy z solą kuchenną Koktajle bezalkoholowe z solą kuchenną Kolacje z solą kuchenną Przekąski lub przystawki z solą kuchenną Przetwory z solą kuchenną Sałatki lub surówki z solą kuchenną Sosy z solą kuchenną Zapiekane z solą kuchenną Zupy z solą kuchenną Śniadania z solą kuchenną

Kolorem zielonym zaznaczono sól kuchenna

Sałatka z solonych grzybów

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
30dag grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
» zobacz przepis

Pierogi z grzybami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
» zobacz przepis

Barszcz z rzodkiewką

Forma potrawy: Zupa
3 buraki ćwikłowe
200g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
 
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki
» zobacz przepis

Morelowy tort naleśnikowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
» zobacz przepis

Tatar z awokado

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
owoc awokado
2 pomidory
1 duży ogórek
dużo cebuli :)
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
» zobacz przepis

Dynia po mazursku

Forma potrawy: Danie główne
0,5kg ziemniaków
1kg dyni żółtej
szklanka mleka
8dag słoniny
sól
cukier
» zobacz przepis

Sałatka wielobarwna

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100g buraka
100g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
 
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz
» zobacz przepis

Suflet z kaszą manną

Forma potrawy: Śniadanie
5dag kaszy manny
10dag sera twarogowego
10dag jabłek
4 jaja
5dag cukru pudru
sól
cynamon
» zobacz przepis

Ryż zapiekany z winogronami

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
 
Do podania:
sos beszamelowy
» zobacz przepis

Chutnej wielowarzywny

Forma potrawy: Przetwór, Sos
15dag pomidora
15dag czerwonej papryki
10dag marchwi
10dag selera
10dag kalafiora
10dag brokułu
10dag cebuli
10dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
» zobacz przepis

Keczup domowy Aliny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
2kg pomidorów
25dag cebuli
0,5kg jabłek
0,5kg razem: pietruszki, marchwi, selera
25dag cukru
50g musztardy
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku
2-3 ziarna pieprzu i goździków
» zobacz przepis

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Danie główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.