cojemy.pl > Dania główne > Tuńczyk z czarnymi oliwkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Tuńczyk z czarnymi oliwkami

Formy potrawy: danie główne, danie rybne, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.

Składniki potrawy

1kg tuńczyka
2 duże cebule
750g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150ml wina (sherry lub jerez)
100g czarnych oliwek
100g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia

Przyrządzanie

Rybę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki i zdjąć skóre. Każdy kawałek osolić, obtoczyć w bułce i podsmażyć na oleju z obu stron. Odstawić.
Jarzyny umyć. Czosnek i cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Pomidory sparzyć i zdjąć skórę. Pokroić na małe kawałki. Szynke drobno pokroić.
W dużym garnku rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić posiekany czosnek i cebulę.
Smażyć na małym ogniu 5 min. Włożyć pokrojoną szynkę i pomidory. Na pomidorach ułożyć podsmażoną rybę, posypać papryką i wlać wino. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 min.
Oliwki wrzucić do wrzątku i gotować 2 min. Ostudzić, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dodać do ryby i gotować jeszcze 10 min. Doprawić solą i pieprzem.
Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, by sie ryba nie przypaliła. Podawać w tym samym naczyniu, w którym się gotowała.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Czosnek, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Oliwki, Papryka, Pieprz, Pomidor, Szynka, Sól kuchenna, Tuńczyk, Wino

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
kg ziemniaków
20dag kiełbasy czosnkowej
10dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
» zobacz przepis

Purée z marchewek z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
500g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100ml oliwy
sól
» zobacz przepis

Spaghetti z oliwkami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
30dag spaghetti
10dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
» zobacz przepis

Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
1kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10dag wędzonego boczku
30dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10dag oliwek zielonych (bez pestek)
10dag oliwek czarnych (bez pestek)
250ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
» zobacz przepis

Gulasz ziemniaczano - marchewkowy

Forma potrawy: Danie główne
3 plastry schabu wędzonego
10 pieczarek
cebula
marchewka
pietruszka
1/4 selera
5 małych ziemniaków
pół łyżki mąki
olej
2 łyzki śmietany
kilka czarnych oliwek
pół szklanki bulionu
czosnek w proszku
1 łyżka keczupu
pieprz
sól
bazylia
» zobacz przepis

Szparagi po maltańsku

Forma potrawy: Danie główne
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól
» zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
» zobacz przepis

Zakąska morelowa

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
100g wędzonego boczku, pokrojonego w plasterki
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
225g serka kremowego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g odsączonych moreli z puszki, w połówkach
oliwki zielone

Do podania:
plasterki ogórka
» zobacz przepis

Kasza jaglana z bobem

Forma potrawy: Danie główne
30 dkg kaszy jaglanej
szklanka mleka
sól
szklanka bobu
1 cebula
1 strąk papryki
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka orzechów archidowych
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
» zobacz przepis

Cukinia serowa z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
oscypek ( nie wędzony) 60 dag
cukinia 2 szt
tymianek 1 kubeczek
oliwki 10 dag
oliwa 4 łyżki płaskie
szczypiorek
» zobacz przepis

Muszelki z tuńczykiem

Forma potrawy: Danie główne
225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.