MENU
ZWIŃ MENU

Tuńczyk z czarnymi oliwkami

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.

Składniki

1 kg tuńczyka
2 duże cebule
750 g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150 ml wina (sherry lub jerez)
100 g czarnych oliwek
100 g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia

Przyrządzanie

Rybę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki i zdjąć skóre. Każdy kawałek osolić, obtoczyć w bułce i podsmażyć na oleju z obu stron. Odstawić.

Jarzyny umyć. Czosnek i cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Pomidory sparzyć i zdjąć skórę. Pokroić na małe kawałki. Szynke drobno pokroić.

W dużym garnku rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić posiekany czosnek i cebulę.

Smażyć na małym ogniu 5 min. Włożyć pokrojoną szynkę i pomidory. Na pomidorach ułożyć podsmażoną rybę, posypać papryką i wlać wino. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 min.

Oliwki wrzucić do wrzątku i gotować 2 min. Ostudzić, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dodać do ryby i gotować jeszcze 10 min. Doprawić solą i pieprzem.

Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, by sie ryba nie przypaliła. Podawać w tym samym naczyniu, w którym się gotowała.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Forma potrawy: Sałatki

kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia

Purée z marchewek z oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

500 g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100 ml oliwy
sól

Gulasz ziemniaczano - marchewkowy

Forma potrawy: Dania główne

3 plastry schabu wędzonego
10 pieczarek
cebula
marchewka
pietruszka
1/4 selera
5 małych ziemniaków
pół łyżki mąki
olej
2 łyzki śmietany
kilka czarnych oliwek
pół szklanki bulionu
czosnek w proszku
1 łyżka keczupu
pieprz
sól
bazylia

Tuńczyk na sałacie

Forma potrawy: Sałatki

główka sałaty
puszka groszku
puszka tuńczyka w oleju
cebula
3-4 jajka
sól
pieprz
oliwa