1kg tuńczyka
2 duże cebule
750g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150ml wina (sherry lub jerez)
100g czarnych oliwek
100g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
Rybę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki i zdjąć skóre. Każdy kawałek osolić, obtoczyć w bułce i podsmażyć na oleju z obu stron. Odstawić.
Jarzyny umyć. Czosnek i cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Pomidory sparzyć i zdjąć skórę. Pokroić na małe kawałki. Szynke drobno pokroić.
W dużym garnku rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić posiekany czosnek i cebulę.
Smażyć na małym ogniu 5 min. Włożyć pokrojoną szynkę i pomidory. Na pomidorach ułożyć podsmażoną rybę, posypać papryką i wlać wino. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 min.
Oliwki wrzucić do wrzątku i gotować 2 min. Ostudzić, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dodać do ryby i gotować jeszcze 10 min. Doprawić solą i pieprzem.
Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, by sie ryba nie przypaliła. Podawać w tym samym naczyniu, w którym się gotowała.