Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 2
1 woreczek białego ryżu (albaris)
4 średnie kolorowe papryki
1 kabaczek lub cukinia (ok. 30 dag)
2 cebule
6 pomidorów
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki)
przyprawa vegeta
sól i pieprz
Paprykę należy umyć, oczyścić z nasion i pokroić w grubą kostkę. Kabaczek obrać, wyjąć pestki, miąższ pokroić w cząstki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Do rondla wrzucić paprykę oraz kabaczek oraz kabaczek, smażyć przez 3 minuty.
Włożyć pomidory i czosnek roztarty z solą. Doprawić pieprzem. Dusić przez około 20 minut na małym ogniu.
Ryż ugotować, odcedzić, wysypać z woreczka i posypać vegetą.
Następnie ryż wymieszać z warzywami i posypać posiekanymi ziołami.
Źródło przepisu: opakowanie ryżu długiego białego marki albaris.
Forma potrawy: Zupy
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
3/4 szklanki ryżu
2 duże cebule
2 jaja
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
zielenina
sól
Na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
Forma potrawy: Dania główne
1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna
Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw