2 małe główki włoskiej kapusty
500ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
Najpierw umyć kapustę i pokroić na ćwiartki, zalać gorącym wywarem z jarzyn. Gotować bez przykrycia przez 15 min.
Następnie osączyć z wywaru, przełożyć do płaskiego żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem w którym kapusta będzie zapiekana.
Śmietanę ubić z żółtkiem. Dodać połowę sera, pieprz, sól, paprykę, gałkę muszkatołową i sherry. Wymieszać i wylać na kapustę. Posypać pozostałym serem, wstawić do piekarnika.
Piec kilka minut w temp. 220 st. C lub pod grillem przez 3-4 min.
Podawać z kluseczkami i sosem orzechowym.
Pozostały wywar z kapusty można wykorzystać do zupy lub sosu.