cojemy.pl > Dania główne > Kapusta włoska zapiekana

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Kapusta włoska zapiekana

Formy potrawy: danie główne, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 25 min.

Składniki potrawy

2 małe główki włoskiej kapusty
500ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy

Przyrządzanie

 
Najpierw umyć kapustę i pokroić na ćwiartki, zalać gorącym wywarem z jarzyn. Gotować bez przykrycia przez 15 min.
 
Następnie osączyć z wywaru, przełożyć do płaskiego żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem w którym kapusta będzie zapiekana.
 
Śmietanę ubić z żółtkiem. Dodać połowę sera, pieprz, sól, paprykę, gałkę muszkatołową i sherry. Wymieszać i wylać na kapustę. Posypać pozostałym serem, wstawić do piekarnika.
 
Piec kilka minut w temp. 220 st. C lub pod grillem przez 3-4 min.
 
Podawać z kluseczkami i sosem orzechowym.
 
Pozostały wywar z kapusty można wykorzystać do zupy lub sosu.
 

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Gałka muszkatołowa, Jajka, Kapusta, Masło, Papryka, Pieprz, Ser żółty, Sól kuchenna, Wino, Wywar z warzyw, Śmietana

Podobne przepisy

Kimchi

Forma potrawy: Danie główne, Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
1 kapusta pekińska
1 główka czosnku
1 łodyga pora
1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
sól morska lub kamienna
pieprz
sos rybny azjatycki
» zobacz przepis

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupa
10dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
» zobacz przepis

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Forma potrawy: Danie główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250ml bulionu (może być z kostki)
120g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
» zobacz przepis

Kapusta pekińska duszona z warzywami

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
duża cebula
2 łyżki oleju
kapusta pekińska
750g pomidorów bez skórki z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki curry
pęczek natki pietruszki
Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
» zobacz przepis

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Colesław z rodzynkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
kapusta biała
marchew
rodzynki
majonez
» zobacz przepis

Modra kapusta

Forma potrawy: Inna potrawa
40 dkg - kapusty
2 plasterki słoniny
2 - średnie pokrojone w kostkę cebule
1 - łyżka mąki
3 - winne jabłka
2 - kieliszki octu winnego
sól, cukier, pieprz
» zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane
1,20kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30g sera (np. tylżyckiego)
» zobacz przepis

Dynia zapiekana z ryżem

Forma potrawy: Zapiekane
70dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy
» zobacz przepis

Sałatka zimowa nr 2

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 kapusta
czarna rzodkiew
marchewka
szklanka gęstej śmietany
3/4 szklanki rozkruszonego twarogu
pół pęczka posiekanego szczypiorku
» zobacz przepis

Sałatka włoska

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.