Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
Najpierw umyć kapustę i pokroić na ćwiartki, zalać gorącym wywarem z jarzyn. Gotować bez przykrycia przez 15 min.
Następnie osączyć z wywaru, przełożyć do płaskiego żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem w którym kapusta będzie zapiekana.
Śmietanę ubić z żółtkiem. Dodać połowę sera, pieprz, sól, paprykę, gałkę muszkatołową i sherry. Wymieszać i wylać na kapustę. Posypać pozostałym serem, wstawić do piekarnika.
Piec kilka minut w temp. 220 st. C lub pod grillem przez 3-4 min.
Podawać z kluseczkami i sosem orzechowym.
Pozostały wywar z kapusty można wykorzystać do zupy lub sosu.
Forma potrawy: Sałatki
czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona
Kapusta pekińska duszona z warzywami
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
duża cebula
2 łyżki oleju
kapusta pekińska
750 g pomidorów bez skórki z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki curry
pęczek natki pietruszki
Do podania:
ryż
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona