1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
Do podania:
sos beszamelowy
Cebule posiekać. Masło podgrzać w garnku, wsypać posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać ryż, mieszając smażyć go przez około 2 minuty.
Rozpuścić kostkę rosołową w wodzie (dwie i pół szklanki) - wlać do garnka, wymieszać, przykryć, wstawić do piekarnika rozgrz. do 170 st. C., piec przez 20 min.
Winogrona wypłukać, przełożyć do cedzaka, włożyć do garnka z wrzątkiem, podgrzewać aż owoce będą ciepłe, ale nie można dopuścić do ich zagotowania.
Ryż wyjąć z piekarnika, dodać winogrona, orzechy, sól, pieprz. Całość ostrożnie wymieszać widelcem, wstawić na 5 min. do piekarnika.
Podawać z sosem beszamelowym.