Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4
1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100 g buraka
100 g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25 ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz
Sałatę należy umyć i wysuszyć, po czym porozrywać liście na drobne kawałki. Pokroić cykorię i łodygi selera, wymieszać z pokrojonym burakiem i pieczarkami pokrojonymi na plasterki.
Pokroić jajką i szynkę (lub makrelę).
Wszystko ułożyć na liściach sałaty, posypać natką pietruszki.
Przygotować sos - wymieszać musztardę z octem, solą oraz pieprzem. Wlewać wolno oliwę, stale mieszając. Sos dodać do sałatki przed samym podaniem.
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez