MENU
ZWIŃ MENU

Pierogi z grzybami

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 5 min.

Składniki

 
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150 g suszonych grzybów lub 1 kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50 g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
 

Przyrządzanie

 
Grzyby oczyścić, umyć, moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 6 godzin. Po tym czasie grzyby gotować w tej samej wodzie przez ok. 50 min. Odcedzić. Wywar zachować.
 
Zagnieść ciasto na pierogi. Następnie podzielić na dwie lub więcej cześci, przykryć aby nie obsychało.
 
Przygotować farsz: ugotowane grzyby drobno posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na złoty kolor. Dodać grzyby, jaja, pieprz, sól, tartą bułkę. Dusić jeszcze około 5 minut, wymieszać.
 
Ciasto rozwałkować na cienko. Wyciąć krążki o średnicy 5-6 cm., nałożyć na nie farsz, złożyć na połowę i zlepić. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną, zdjąć pokrywkę i dogotować przez ok. 2-3 min.
 
Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na ogrzany półmisek, wysmarowany sklarowanym masłem. Podawać polane masłem lub podlane wywarem grzybowym.
 
Świeżych grzybów na farsz potrzeba około 1 kg (borowików może być 800 g). Po uduszeniu z masłem i cebulą przyrządza się je podobnie jak suszone. Bardzo dobry jest farsz z grzybów mieszanych, n.p. z podgrzybków, borowików i maślaków.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pierogi z soczewicą

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje


łyżka oleju
sól
łyżka masła
 
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
 
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz

Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
 
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru

Pierogi z mięsem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz

Pierogi ze śliwkami i migadałami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody,
sól

Farsz:
400-500 g suszonych śliwek
40 g cukru

Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250 ml śmietany