Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
Grzyby oczyścić, umyć, moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 6 godzin. Po tym czasie grzyby gotować w tej samej wodzie przez ok. 50 min. Odcedzić. Wywar zachować.
Zagnieść ciasto na pierogi. Następnie podzielić na dwie lub więcej cześci, przykryć aby nie obsychało.
Przygotować farsz: ugotowane grzyby drobno posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na złoty kolor. Dodać grzyby, jaja, pieprz, sól, tartą bułkę. Dusić jeszcze około 5 minut, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na cienko. Wyciąć krążki o średnicy 5-6 cm., nałożyć na nie farsz, złożyć na połowę i zlepić. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną, zdjąć pokrywkę i dogotować przez ok. 2-3 min.
Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na ogrzany półmisek, wysmarowany sklarowanym masłem. Podawać polane masłem lub podlane wywarem grzybowym.
Świeżych grzybów na farsz potrzeba około 1 kg (borowików może być 800 g). Po uduszeniu z masłem i cebulą przyrządza się je podobnie jak suszone. Bardzo dobry jest farsz z grzybów mieszanych, n.p. z podgrzybków, borowików i maślaków.