cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Sałatka z solonych grzybów

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Sałatka z solonych grzybów

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, sałatka lub surówka, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 30 min.

Składniki potrawy

30dag grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz

Przyrządzanie

Ostudzone kartofle obrać i pokroić na cienkie paski.
 
Grzyby pokroić na plasterki o grubości około 2-3 mm.
 
Jaja obrać i pokroić w kostke.
 
Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, a potem każdy z plasterków na 4 części. Cebulę obrać i drobno posiekać.
 
Wszystkie wyżej wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać oliwę, musztardę, sól, cukier oraz przyprawy po czym starannie wymieszać.
 
Sałatkę podawać posypaną siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Borowiki, Cebula, Cukier, Gąski, Jajka, Kminek, Koper, koperek, Kozaki, Kurki, Maślaki, Musztarda, Ogórek, Oliwa, Pieprz, Pietruszka, Podgrzybki, Pomidor, Prawdziwki, Rydze, Sól kuchenna, Ziemniaki

Podobne przepisy

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Inna potrawa, Przetwór, Przekąska lub przystawka
5kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
» zobacz przepis

Sałatka z makaronu i wędlin

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g suchego makaronu
250g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki
» zobacz przepis

Sałatka paprykowa w miodowym sosie

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
» zobacz przepis

Pędy bambusa z grzybami

Forma potrawy: Danie główne
180g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350ml wody z gotowania grzybów

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z pomarańczy i marchwi

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
60dag marchewki
cytryna
2 kwaskowate pomarańcze
kilka kropli olejku pomarańczowego
sól
cukier puder
» zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
» zobacz przepis

Sałatka z dyni i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
» zobacz przepis

Sałatka selerowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej
5 jaj
300g cebuli

Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
» zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Kotlety z grzybów

Forma potrawy: Danie główne
50dag grzybów
10dag czerstwej bułki
5dag cebuli
2 jajka
8dag oleju
10dag bułki tartej
sól, pieprz
zielenina
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.