Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
30 dag grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15 dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
Ostudzone kartofle obrać i pokroić na cienkie paski.
Grzyby pokroić na plasterki o grubości około 2-3 mm.
Jaja obrać i pokroić w kostke.
Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, a potem każdy z plasterków na 4 części. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Wszystkie wyżej wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać oliwę, musztardę, sól, cukier oraz przyprawy po czym starannie wymieszać.
Sałatkę podawać posypaną siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.
Prawdziwki, Kurki, Gąski, Rydze, Kozaki, Podgrzybki, Borowiki, Maślaki, Ziemniaki, Pomidor, Ogórek, Jajka, Pieprz, Cebula, Sól kuchenna, Koper, koperek, Pietruszka, Oliwa, Musztarda, Kminek, Cukier
Forma potrawy: Sałatki
100 g suchego makaronu
250 g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
50 dag śledzi solonych
10 dag cebuli
8 dag ogórków kwaszonych
8 dag ugotowanej marchewki
natka pietruszki
150 ml wody
80 ml octu
20 ml oliwy
musztarda
ziele angielskie
Forma potrawy: Dania główne
180 g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350 ml wody z gotowania grzybów
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne
50 dag grzybów
10 dag czerstwej bułki
5 dag cebuli
2 jajka
8 dag oleju
10 dag bułki tartej
sól, pieprz
zielenina