Dania główne z koperkiem lub koperem
Kolorem zielonym zaznaczono koper, koperek
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól
25dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła
50dag pomidorów
25dag wędzonej makreli
sól, pieprz
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny
1kg szczupaka
15dag cebuli
15dag ogórków konserwowych
tłuszcz do pieczenia
100ml ketchupu
zielenina
sól, pieprz
czosnek i musztarda do smaku
40dag fasoli
10dag tartej bułki
5dag cebuli
2 jaja
8-10dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina
1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz
1 kurczak
1 łyżka masła lub margaryny
pół namoczonej bułki
1 jajko
1 wątróbka drobiowa
sól
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki zieleniny
70dag kurczaka
sól
łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
zielenina
szklanka śmietany
Do podania:
ryż lub makaron
szklanka ryżu
3 łyżki oliwy lub oleju
sól
mielona papryka
łyżka ketchupu
zielenina
łyżka masła
1/2kg ziemniaków
6 łyżek oliwy lub oleju
cebula
sól, pieprz
4 łyżki wody
4 pomidory
2 roztarte ząbki czosnku
kolendra
liść laurowy
zielenina
Do podania:
sałata
850g dyni
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
3 płaskie łyżki mąki
5–6 łyżek śmietany
1 łyżka koperku
sól, cukier
75dag grzybów
25dag papryki
15dag pomidorów
10dag cebuli
5dag słoniny lub oleju
sól, pieprz
zielenina
4 szklanki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
zielenina