Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
1/2 kg ziemniaków
6 łyżek oliwy lub oleju
cebula
sól, pieprz
4 łyżki wody
4 pomidory
2 roztarte ząbki czosnku
kolendra
liść laurowy
zielenina
Do podania:
sałata
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki. Pomidory sparzyć, obrać, grubo posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, smażyć na średnim ogniu, aż będzie szklista, często mieszając Włożyć pozostałe składniki, zamieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków, kilkakrotnie potrząsając rondlem.
Podawać na gorąco z sałatą.
Forma potrawy: Zapiekane
4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina
60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
2 łyżki masła
posiekana cebula
pół roztartego ząbka czosnku
4 posiekane liście sałaty
4 posiekane pieczarki
4 pomidory sparzone obrane posiekane
1 i 1/2 szklanki ryżu
3 szklanki wrzącej wody
sól, pieprz
3/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku
1 posiekana papryka
3 łyżki rodzynek