Forma potrawy: Dania główne
1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz
Gęś umyć i osączyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Przygotowanie farszu:
W oslonym wrzątku ugotować ryż na sypko. Wątróbki oczyścić, opłukać i osączyć i drobno pokroić. Cebule obrać, opłukać, posiekać i usmażyć wraz z wątróbkami na 2 łyżkach masła. Ryż wymieszać z koperkiem, cebulą i wątróbkami. Doprawić solą i pieprzem.
Gęś wypełnić farszem i zaszyć. Włożyć do brytfanny wysmarowanej pozostałym masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 250°C i piec około godziny.
Śmietanę połączyć z przecierem pomidorowym i lekko osolić. Gdy z gęsi wytopi się tłuszcz i będzie rumiana, zlać tłuszcz z brytfanny, zmniejszyć ogień, a gęś polewać sosem śmietanowym i piec jeszcze 30 minut.
Podawać z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami z wody.
Gęś, Śmietana, Cebula, Ryż, Pomidor, Sól kuchenna, Koper, koperek, Pieprz, Masło
Biszkopt ze śmietaną i galaretką
Forma potrawy: Ciasta
7 jaj
28 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26 dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany
Sałatka pomidorowa ze śmietaną
Forma potrawy: Sałatki
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika
Forma potrawy: Zupy
1,2 kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30 g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30 g masła
30 kwiatów ogórecznika