MENU
ZWIŃ MENU

Ryż złocisty

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

szklanka ryżu
3 łyżki oliwy lub oleju
sól
mielona papryka
łyżka ketchupu
zielenina
łyżka masła

Przyrządzanie

Opłukany ryż rozsypujemy cienką warstwą na czystej ściereczce, aby dokładnie osączyć go z wody. Oliwę wlewamy na patelnię i na mocno rozgrzana wsypujemy ryż.

Smażymy do lekkiego zrumienienia cały czas mieszając Następnie dodajemy łyżeczkę papryki, podlewamy ryż wodą i gotujemy w odkrytym naczyniu, mieszając od czasu do czasu W miarę wyparowywania wody uzupełniamy jej ilość, aż do uzyskania całkowitej miękkości ryżu.

Dodajemy łyżkę masła posypujemy posiekaną zieleniną i startym serem.

Tak przygotowany podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczeni z mięsa.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cukinia faszerowana

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

2 średnie cukinie
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mięsa z krabów
2 jaja
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta mielonego imbiru
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia

Złocisty wieniec z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko

Zupa brokułowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz

Krokiety z kaszy gryczanej i sera

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
 
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby