MENU
ZWIŃ MENU

Kurczak po polsku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1 kurczak
1 łyżka masła lub margaryny
pół namoczonej bułki
1 jajko
1 wątróbka drobiowa
sól
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki zieleniny

Przyrządzanie

Oprawionego kurczaka natrzeć solą wewnątrz i na zewnątrz dobrze wgnieść na desce.

Przyrządzić farsz: tłuszcz rozetrzeć, dodając żółtko, posiekana wątróbkę, zieleninę namoczoną i lekko odciśniętą bułkę, przyprawy i sztywno ubita pianę z białka wraz z tartą bułką. Lekko wymieszać farsz i napełnić nim kurczaka. Zaszyć otwór przy szyi i pod brzuchem, związać nóżki.

Ułożyć kurczaka w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, mięso posmarować z wierzchu oliwą lub świeżym olejem sojowym, podlać wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę, często polewając sosem.

Przed podaniem wyjąć nitki, pokroić kurczaka na cztery części i ułożyć na półmisku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczak w curry

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Kurczak cytrynowy z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz

Kurczak z porami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz