Forma potrawy: Dania główne
70 dag kurczaka
sól
łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
zielenina
szklanka śmietany
Do podania:
ryż lub makaron
Oprawione kurcze pokroić na ćwiartki. Mięso posolić, oprószyć mąką i pieprzem (ewentualnie).
Rozgrzać tłuszcz w naczyniu i obrumienić na nim porcje kurczaka, zalać niewielką ilością wody. W czasie duszenia ( 30 minut ) na małym ogniu nie dolewać wody, 5 minut przed końcem duszenia wlać śmietanę i jeszcze poddusić.
Przed samym podaniem wsypać drobno pokrojoną zieleninę.
Podawać z ryżem na sypko lub z makaronem.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50 dag pomidorów
1 cebula (20 dag)
2 łyżki oliwy
1 łyżka bazylii
cukier
sól
Śledź w śmietanie po kaszubsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól
pieprz
cebula
śmietana
Do podania:
chlebek lub bułki
Forma potrawy: Zupy
20 dag malin
10 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy