Zupy z jajkami
Kolorem zielonym zaznaczono jajka
2-3 sałaty
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 żółtka
2 łyżki masła
sól, pieprz
4 żółtka
1 litr rosołu
łyżka oliwy z oliwek
tarty parmezan
4 kromki białego chleba
2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
35dag truskawek
10dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy
100g gorzkiej czekolady
500ml mleko
500ml śmietanki
100g cukru
4 żółtka
50g kakao
3 łyżki likieru (advocat)
Do przybrania:
125ml śmietanki kremówki
150g orzechów
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
1 l wywaru z warzyw
1/2 l mleka
60dag kalafiorów
20dag pieczarek
2 żółtka
2dag mąki
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny
2 łyżki mąki
1250ml mleka
2 goździki
cynamon
3/4 szklanki cukru
3 migdały
2 żółtka
grzanki
50dag kalafiora
25dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2dag tłuszczu
3dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku
20dag malin
10dag truskawek
15dag poziomek
10dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy
25dag włoszczyzny
50dag kości
1 i 1/2 l wody
30dag wątroby wieprzowej
5dag cebuli
2dag tłuszczu
1 żółtko
sól
Do podania:
grzanki
1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki