Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
2 łyżki mąki
1250 ml mleka
2 goździki
cynamon
3/4 szklanki cukru
3 migdały
2 żółtka
grzanki
Mąkę wsypać na patelnię i zrumienić, mieszając, na jasnozłoty kolor. Przełożyć mąkę do naczynia i wlewać stopniowo zimne mleko, mieszając bez przerwy, aby nie utworzyły się kluski.
Włożyć korzenie i gotować ok. 10 min. Zupę przecedzić, dodać cukier i obrane, starte migdały, zagotować, zdjąć z ognia.
Żółtka rozetrzeć, dodać parę łyżek gorącej zupy i mieszając połączyć z pozostałą ilością zupy. Nie gotować.
Oddzielnie ususzyć grzanki z masłem i podawać do zupy.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii