cojemy.pl > Zupy > Chłodnik z truskawek i wiśni

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Chłodnik z truskawek i wiśni

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

35dag truskawek
10dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy

Przyrządzanie

Owoce należy przebrać i umyć.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, rozdrobnić i przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Wiśnie wydrylować i rozetrzeć z cukrem.
Rozmącić kefir, dodać śmietanę z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z przecierem truskawkowym i wiśniami.
Podawać na zimno z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Groszek, Grzanka, grzanki, Jajka, Kefir, Truskawki i poziomki, Wanilia, Wiśnie, Śmietana

Podobne przepisy

Tort wiśniowy

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 16 porcji

Ciasto:
150g mąki
50g masła
200g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao

Do przełożenia:
50ml wiśniowki
500g wiśni
150g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150g konfitur wiśniowych
250ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu

Inne:
10g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
» zobacz przepis

Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta

Forma potrawy: Zupa
30dag truskawek
25dag wiśni
15dag cukru
» zobacz przepis

Zapiekanka wiśniowa

Forma potrawy: Zapiekane
słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50dag suchego twarogu
5dag kaszy manny
100ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
» zobacz przepis

Jabłka z wiśniami w kremie

Forma potrawy: Deser
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150g dżemu morelowego
50g cukru
Na krem:
50g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
» zobacz przepis

Konfitury z truskawek

Forma potrawy: Przetwór
1kg truskawek
1,3kg cukru
2,5g kwasku cytrynowego
1,5 szklanki soku z truskawek
» zobacz przepis

Twarożek deserowy

Forma potrawy: Deser
40dag twarogu
1/2 szklanki słodkiego wina
cynamon
1 łyżka cukru
1 butelka śmietany
50dag wiśni
wafle
» zobacz przepis

Konfitury z jeżyn i wiśni

Forma potrawy: Przetwór
50dag jeżyn
75dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50dag cukru żelującego
» zobacz przepis

Galaretka poziomkowa z wiśnią i agrestem

Forma potrawy: Deser
15dag poziomek
10dag wiśni
10dag agrestu
1 szklanka wody
20dag cukru
2dag żelatyny
» zobacz przepis

Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem

Forma potrawy: Danie na grilla
karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag

Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
» zobacz przepis

Francuska sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
500g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów
» zobacz przepis

Jogurtowy napój truskawkowo-wiśniowy

Forma potrawy: Napój
2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z wiśni
» zobacz przepis

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwór
1kg wiśni
1kg cukru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.