MENU
ZWIŃ MENU

Zupa-krem z cukinii

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej

Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe

Przyrządzanie

Obrać cukinię i cebulę, następnie pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondla, wlać 1,5 litra wrzątku, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu.

Lekko schłodzić i zmiksować zupę, tak by powstał gładki krem. Doprawić solą oraz sokiem cytrynowym.

Żółtka roztrzepać ze śmietaną kremówką. Zupę podgrzać i zalać śmietaną z żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Zupę tą, można także podawać z grzankami z chleba razowego, oraz dodatkowo posypać ziarnami dyni lub posiekanymi orzechami laskowymi uprażonymi bez tłuszczu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa-krem kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła

Zupa śliwkowa wigilijna

Forma potrawy: Zupy

25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli

Zupa z cukinii

Forma potrawy: Zupy

3 ziemniaki
1 cukinia
4 pomidory
1 marchew
bulion w kostce
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kminku
sól
żółty ser do posypania
łyżka oleju