Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
Obrać cukinię i cebulę, następnie pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondla, wlać 1,5 litra wrzątku, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu.
Lekko schłodzić i zmiksować zupę, tak by powstał gładki krem. Doprawić solą oraz sokiem cytrynowym.
Żółtka roztrzepać ze śmietaną kremówką. Zupę podgrzać i zalać śmietaną z żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Zupę tą, można także podawać z grzankami z chleba razowego, oraz dodatkowo posypać ziarnami dyni lub posiekanymi orzechami laskowymi uprażonymi bez tłuszczu.
Forma potrawy: Zupy
kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła
Forma potrawy: Zupy
25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Zupy
3 ziemniaki
1 cukinia
4 pomidory
1 marchew
bulion w kostce
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kminku
sól
żółty ser do posypania
łyżka oleju