4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
Obrać cukinię i cebulę, następnie pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondla, wlać 1,5 litra wrzątku, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu.
Lekko schłodzić i zmiksować zupę, tak by powstał gładki krem. Doprawić solą oraz sokiem cytrynowym.
Żółtka roztrzepać ze śmietaną kremówką. Zupę podgrzać i zalać śmietaną z żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Zupę tą, można także podawać z grzankami z chleba razowego, oraz dodatkowo posypać ziarnami dyni lub posiekanymi orzechami laskowymi uprażonymi bez tłuszczu.