Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
20 dag malin
10 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy
Rodzynki namoczyć w śmietanie, owoce umyć, oczyścić, przygotować i przetrzeć z cukrem.
Mleko roztrzepać, dodać startą wanilię i ubijając trzepaczką stopniowo łączyć z utartą masą owocową. Dodać namoczone rodzynki.
Żółtka rozmącić ze śmietaną i połączyć z zupą, ubijać jeszcze chwilę.
Zupę oziębić i podawać na zimno z groszkiem ptysiowym.
Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy
Forma potrawy: Zupy
35 dag poziomek
10 dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
Do podania z:
grzanki
Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód
Forma potrawy: Zupy
25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
Forma potrawy: Zupy
35 dag truskawek
10 dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8 dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy
Forma potrawy: Zupy
2 buraki
2 jaja
resztki mięsa z drobiu
1 ogórek świeży
10 rzodkiewek
1 l kwaśnego mleka
zielenina
sól