Zupy z jajkami
Kolorem zielonym zaznaczono jajka
litr wywaru mięsnego lub z warzyw
3 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki stołowe parmezanu
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
500ml tokaju (wino)
500ml wody
100g cukru
100ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
4 szklanki mleka
50dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
35dag truskawek
3 szklanki mleka
10dag cukru
cukier waniliowy
cynamon
goździki
4 jajka
ryż
20dag pieczarek
1 litr rosołu z kury
20dag ugotowanego mięsa z kurczaka
2 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 małe cebule
4 jajka
1 łyżka sherry
6 liści sałaty
pieprz, sól, sos sojowy
2 buraki
2 jaja
resztki mięsa z drobiu
1 ogórek świeży
10 rzodkiewek
1 l kwaśnego mleka
zielenina
sól
1 l wody
1/4 l śmietany
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
10dag cukru
2 żółtka
1 butelka piwa jasnego
3 goździki
10dag sera białego
70dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
25dag truskawek
15dag poziomek
10dag malin
10dag cukru
3 żółtka
1 szklanka śmietany
2 szklanki białego wina
skórka cytrynowa
cukier waniliowy
Do podania:
paluszki
lub ciasto biszkoptowe
1250ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
Do podania
15dag ugotowanego makaronu
1250ml mleka
2 żółtka
40dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały