MENU
ZWIŃ MENU

Zupa z zielonej sałaty

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

2-3 sałaty
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 żółtka
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przyrządzanie

Przebrane, dorodne liście sałaty należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na mniejsze części, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut. Wodę po zagotowaniu zachować.

Liście osączyć i drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondlu i dusić w nim posiekaną sałatę 5 minut.

Dodać litr wody, w której gotowała się sałata, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu.

Ugotowaną zupę zmiksować w mikserze; zaciągnąć żółtkiem.

Przed podaniem dodać śmietanę i posypać zieloną pietruszką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zielona salata z sosem roquefort

Forma potrawy: Sałatki

2 sałaty
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki szczypiorku

Sos:
75 g sera roquefort (ostry ser owczy)
1 łyżka śmietanki
1 cytryna
sól, pieprz

Sałatka zimowa

Forma potrawy: Sałatki

3 selery
3 buraki
1 cebula
łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
sos vinaigrette
listki sałaty

Ochazuke - zupa z zielonej herbaty

Forma potrawy: Zupy

1 łyżka ziaren sezamowych białych
3 filiżanki gotowanego ryżu
1 kwadrat alg nori
mała kępka świeżej rzeżuchy
1 płaska łyżeczka pasty wasabi
2 filiżanki świeżo zaparzonej dobrej zielonej herbaty

Zupa z zielonej soczewicy

Forma potrawy: Zupy

150-200 g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól