Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
2-3 sałaty
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 żółtka
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przebrane, dorodne liście sałaty należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na mniejsze części, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut. Wodę po zagotowaniu zachować.
Liście osączyć i drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondlu i dusić w nim posiekaną sałatę 5 minut.
Dodać litr wody, w której gotowała się sałata, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu.
Ugotowaną zupę zmiksować w mikserze; zaciągnąć żółtkiem.
Przed podaniem dodać śmietanę i posypać zieloną pietruszką.
Zielona salata z sosem roquefort
Forma potrawy: Sałatki
2 sałaty
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki szczypiorku
Sos:
75 g sera roquefort (ostry ser owczy)
1 łyżka śmietanki
1 cytryna
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
3 selery
3 buraki
1 cebula
łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
sos vinaigrette
listki sałaty
Ochazuke - zupa z zielonej herbaty
Forma potrawy: Zupy
1 łyżka ziaren sezamowych białych
3 filiżanki gotowanego ryżu
1 kwadrat alg nori
mała kępka świeżej rzeżuchy
1 płaska łyżeczka pasty wasabi
2 filiżanki świeżo zaparzonej dobrej zielonej herbaty
Forma potrawy: Zupy
150-200 g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól