cojemy.pl > Warzywa > Przepisy na potrawy > Strona numer 91

Przepisy z warzywami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z kalafiorem ale bez pieprzu i soli
Przepisy z bakłażanem Przepisy z bambusem Przepisy z batatami Przepisy z brokułami Przepisy z brukselką Przepisy z burakiem ćwikłowym Przepisy z bobem Przepisy z cebulą Przepisy z chrzanem Przepisy z cukinią Przepisy z cykorią Przepisy z kapustą czerwoną Przepisy z czosnkiem Przepisy z dymką (pęczkiem dymki) Przepisy z dynią Przepisy z fasolą Przepisy z fasolką szparagową Przepisy z groszkiem Przepisy z kalafiorem Przepisy z kalarepą Przepisy z kapustą Przepisy z kapustą kiszoną (kwaszoną) Przepisy z karoczochami Przepisy z kiełkami sojowymi Przepisy z koperkiem lub koperem Przepisy z kukurydzą Przepisy z marchewką Przepisy z ogórkiem Przepisy z papryką Przepisy z papryką chili Przepisy z pietruszką Przepisy z pomidorem Przepisy z porami Przepisy z rozmarynem Przepisy z rukwią wodną Przepisy z ryżem Przepisy z rzepą Przepisy z rzeżuchą Przepisy z rzodkiewką Przepisy z sałatą Przepisy z selerem Przepisy z soczewicą Przepisy z soją Przepisy z szalotką Przepisy z szałwią Przepisy ze szczawiem Przepisy ze szczypiorkiem Przepisy ze szparagami Przepisy ze szpinakiem Przepisy z włoszczyzną Przepisy z ziemniakami

Kolorem zielonym zaznaczono warzywa

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwór
1kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
» zobacz przepis

Pasta z makreli i białego sera

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
1 makrela wędzona
kostka białego półtłustego sera
łyżeczka masła
sól, pieprz
trochę papryki
» zobacz przepis

Makaron po akademicku

Forma potrawy: Danie główne
1/2 paczki makaronu (wybrać ilość na 2-3 osoby)
2 łyżki oleju
20dag sera żółtego gouda lub morski
sól
pieprz
curry
papryka w proszku
oregano lub szczypta bazylii
» zobacz przepis

Zapiekane grzyby

Forma potrawy: Zapiekane
80dag grzybów
3dag tłuszczu
5dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6dag sera tylżyckiego
2dag masła
2dag tartej bułki
» zobacz przepis

Karp po krakowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
8dag kaszy gryczanej
2dag tłuszczu do kaszy
5dag suszonych grzybów
8dag cebuli
2 żółtka
200ml śmietany
sól, pieprz
» zobacz przepis

Galzurowana wędzona szynka

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
4 steki z wędzonej szynki
otarta skórka i sok z 2 pomarańczy
4 laski cynamonu
1 łyżka brunatnego cukru
Do przybrania:
plastry pomarańczy
gałązki rzeżuchy
» zobacz przepis

Strogonow z wątróbki

Forma potrawy: Danie główne
450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
» zobacz przepis

Filety z płastugi

Forma potrawy: Danie rybne, Danie na grilla, Danie główne
8 małych filetów z płastugi (flądry)
50g masła
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 cytryny pokrojone w plastry
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
» zobacz przepis

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
Do przybrania:
gałązki pietruszki
» zobacz przepis

Pikantne frytki z ryby

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia
Panierka:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki
» zobacz przepis

Kaszanka z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
4 porcje kaszanki
1 jabłko
2-3 małe cebulki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta curry
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
4 kawałki folii aluminiowej (około A4)
ewentualnie odrobina masła i inne przyprawy
» zobacz przepis

Yakitori

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
0,5 kg. piersi kurczaka
2 pęczki dymki
Glazura:
po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego
1 łyżka cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.