MENU
ZWIŃ MENU

Makaron po akademicku

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

1/2 paczki makaronu (wybrać ilość na 2-3 osoby)
2 łyżki oleju
20 dag sera żółtego gouda lub morski
sól
pieprz
curry
papryka w proszku
oregano lub szczypta bazylii

Przyrządzanie

Potrawa którą się szybko przyrządza.

Ugotować makaron do lekiej miękkości, następnie odcedzić go jak ziemniaki i jeszcze trochę odparować na małym ogniu.

Kiedy nie ma już wody w garnku, dodać olej.

Zetrzeć ser żółty i w odpowiednim naczyniu przyprawić go solą, pieprzem, curry, papryką i oregano lub bazylią.

Wrzuciś przyprawiony ser do garnka z makaronem i dokładnie wymieszać - gotowe do jedzenia kiedy ser się rozpuści i ciągnie.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki