Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
4 steki z wędzonej szynki
otarta skórka i sok z 2 pomarańczy
4 laski cynamonu
1 łyżka brunatnego cukru
Do przybrania:
plastry pomarańczy
gałązki rzeżuchy
Skórkę skroić ze steków szynki, a później ponacinać warstwę tłuszczu w regularnych odstępach.
Steki ułożyć na grillu i posypać skórką z pomarańczy, polać sokiem.
Na wierzchu każdego steku ułożyć laskę cynamonu i posypać cukrem.
Przez 7-8 minut przypiekać na gorącym grillu, często polewając sokiem z opiekania. Laski cynamonu przełożyć na dno formy grilla. Steki odwrócić na drugą stronę i znowu przypiekać przez 7-8 minut.
Ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem z opiekania. Na wierzchu poukładać plasterki pomarańczy, laski cynamonu, gałązki rzezuchy i podawać.
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
60 dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania
Forma potrawy: Zapiekane
polędwica wędzona
margaryna
ser żółty ostry
chleb tostowy
musztarda
przyprawa do grilla
ogórki korniszony