MENU
ZWIŃ MENU

Galzurowana wędzona szynka

Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

4 steki z wędzonej szynki
otarta skórka i sok z 2 pomarańczy
4 laski cynamonu
1 łyżka brunatnego cukru

Do przybrania:
plastry pomarańczy
gałązki rzeżuchy

Przyrządzanie

Skórkę skroić ze steków szynki, a później ponacinać warstwę tłuszczu w regularnych odstępach.

Steki ułożyć na grillu i posypać skórką z pomarańczy, polać sokiem.

Na wierzchu każdego steku ułożyć laskę cynamonu i posypać cukrem.

Przez 7-8 minut przypiekać na gorącym grillu, często polewając sokiem z opiekania. Laski cynamonu przełożyć na dno formy grilla. Steki odwrócić na drugą stronę i znowu przypiekać przez 7-8 minut.

Ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem z opiekania. Na wierzchu poukładać plasterki pomarańczy, laski cynamonu, gałązki rzezuchy i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cukinia faszerowana z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz

Szynka w miodzie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

60 dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania

Pasta z makrelą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

makrela wędzona
marchew surowa
cebula
1-2 łyżki majonezu

Sandwicz pyszny (grzanka)

Forma potrawy: Zapiekane

polędwica wędzona
margaryna
ser żółty ostry
chleb tostowy
musztarda
przyprawa do grilla
ogórki korniszony