olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
Do przybrania:
gałązki pietruszki
W odpowiednim rondlu podgrzać olej do temperatury 185°C. Przez 5 minut smażyć filety rybne na złoty kolor, a potem je osuszyć.
Tymczasem obrać avocado, podzielić na połowy i wypestkować oraz pociąć wzdłuż na grubsze plastry. Cytrynę przekroić na połowy. Z jednej - wycisnąć sok, drugą pokroić w plastry i przepołowić.
Plastry avocado spryskać sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a na wierzchu rozrzucić szczypiorek.
Na podgrzanych talerzach ułożyć gorące filety, a na nich plastry avocado, przybrane plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki. Natychmiast podawać, dopóki ryba jest jeszcze krucha.