Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
Do przybrania:
gałązki pietruszki
W odpowiednim rondlu podgrzać olej do temperatury 185°C. Przez 5 minut smażyć filety rybne na złoty kolor, a potem je osuszyć.
Tymczasem obrać avocado, podzielić na połowy i wypestkować oraz pociąć wzdłuż na grubsze plastry. Cytrynę przekroić na połowy. Z jednej - wycisnąć sok, drugą pokroić w plastry i przepołowić.
Plastry avocado spryskać sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a na wierzchu rozrzucić szczypiorek.
Na podgrzanych talerzach ułożyć gorące filety, a na nich plastry avocado, przybrane plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki. Natychmiast podawać, dopóki ryba jest jeszcze krucha.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
2 owoce avocado
300 g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25 ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco
Forma potrawy: Sosy
2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
Forma potrawy: Sałatki
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek