cojemy.pl > Dania główne > Yakitori

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Yakitori

Formy potrawy: danie główne, danie na grilla

Składniki potrawy

0,5 kg. piersi kurczaka
2 pęczki dymki

Glazura:
po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego
1 łyżka cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru

Przyrządzanie

Yakitori to Japońska potrawa o kilkusetletniej tradycji. Jest to szaszłyk, oniegdaj opiekany na węglach, a obecnie na grillu.
 
Piersi kurczaka pokroić w kostkę o boku ok 3 cm. Na szpadki nadziewać na przemian kurczaka i dymkę pokrojoną. W miseczce wymieszać składniki glazury.
 
Szaszłyki piec na grillu, przewracając i co pewien czas smarując glazurą.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Dymka, pęczek dymki, Imbir, Kurczak, Sake, Sojowy, sos, Wino
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.