Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.
450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
Do torebki polietylenowej włożyć paski wątróbki. Następnie wsypać tam mąkę, paprykę i przyprawić do smaku. Potem potrząsać torebką, tak aby przyprawy dobrze pokryły mięso.
Na patelni z grubym dnem podgrzać olej. Włożyć cebulę, boczek i smażyć do lekkiego zarumienienia. Wyłożyć z patelni łopatką z otworami.
Patelnię postawić na dużym ogniu, włożyć wątróbkę i smażyć, aż się mocno zarumieni, często obracając. Ponownie włożyć na patelnię cebulę i bekon, wlać brandy. Jeszcze przez 1 minutę trzymać na ogniu, potem polać śmietaną.
Przełożyć do salaterki, posypać pietruszką i natychmiast podawać.
Forma potrawy: Dania główne
40 dag - cielęcej lub wieprzowej wątróbki
2 - cebule
1 - łyżka słodkiej papryki mielonej
0,3 l - bulionu
0,2 l - kwaśnej śmietany
1 - łyżka masła
1 - łyżka oleju
0,5 - łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
20 dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg - wątróbek z indyka lub gęsi w ostateczności kurze,
1 - łyżka gęsiego smalcu,
2 - cebule,
3-4 - rozgniecione ząbki czosnku,
garść rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie,
garść migdałów w płatkach,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
łyżka masła
1 duże jabłko
szczypta chilli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól
500 g wątróbki z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku