Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia
Panier:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki
Wybrać filety o cieńkiej skórce i pokroić w paski o szerokości około 1 cm.
W torebce polietylenowej zmieszać składniki panieru. Włożyć do niej rybie paseczki i delikatnie potrząsać torebką, tak aby pokryć je równo panierem/
W odpowiednim garnku podgrzać olej do temperatury 185C. Włożyć przygotowane kawałki ryby i smażyć przez około 5 minut, aby stały się kruche i rumiane. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Następnie na czterech talerzach ułożyć frytki, plastry rzodkiewki i oógrka i podawać przybrane cytryną.
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
80 dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5 dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
Do podania z:
frytki
kalafior
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
40 dag ryby wędzonej
10 dag masła
2 łyżeczki zielonej pietruszki
1 łyżeczka musztardy
Faszerowany jabłkami pstrąg z grilla
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
pstrągi 4 szt
jabłka kwaskowate 4 szt
sok z cytryny
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor