MENU
ZWIŃ MENU

Pikantne frytki z ryby

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia

Panier:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki

Przyrządzanie

Wybrać filety o cieńkiej skórce i pokroić w paski o szerokości około 1 cm.

W torebce polietylenowej zmieszać składniki panieru. Włożyć do niej rybie paseczki i delikatnie potrząsać torebką, tak aby pokryć je równo panierem/

W odpowiednim garnku podgrzać olej do temperatury 185C. Włożyć przygotowane kawałki ryby i smażyć przez około 5 minut, aby stały się kruche i rumiane. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Następnie na czterech talerzach ułożyć frytki, plastry rzodkiewki i oógrka i podawać przybrane cytryną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pstrąg na gorąco w majonezie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5 dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
 
Do podania z:
frytki
kalafior
 

Pasta z wędzonej ryby

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

40 dag ryby wędzonej
10 dag masła
2 łyżeczki zielonej pietruszki
1 łyżeczka musztardy

Faszerowany jabłkami pstrąg z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

pstrągi 4 szt
jabłka kwaskowate 4 szt
sok z cytryny
sól
pieprz

Pstrąg z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor