cojemy.pl > Dania główne > Filety z płastugi

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Filety z płastugi

Formy potrawy: danie główne, danie na grilla, danie rybne, czas przygotowania: 15 min.

Składniki potrawy

8 małych filetów z płastugi (flądry)
50g masła
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 cytryny pokrojone w plastry

Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka

Przyrządzanie

W większym, żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć filety rybne na dnie. Nieco masło pozostawić, a resztą wykropkować fileciki po wierzchu i przyprawić do smaku.

Następnie opiekać na gorącym grillu przez 5 minut.

Tymczasem w małym rondelku podgrzać pomidory z czosnkiem. Wyłożyć łyżką na środkową część filecików i ułożyć plasterki cytryny.

Przyprawić do smaku i wykropkować pozostałym masłem. Ponownie opiekać na grillu przed dalsze 4-5 minut. Podawać od razu, przybrane pietruszką.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Czosnek, Flądra, Masło, Pieprz, Pietruszka, Pomidor, Płastuga, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego

Do przybrania:
gałązki pietruszki
» zobacz przepis

Filety z kurczaka z pomidorami

Forma potrawy: Danie główne
5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200ml rosołu
4 plastry cytryny

Do podania:
ryż ugotowany na sypko
» zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Łosoś pieczony z ziołami

Forma potrawy: Kolacja, Danie rybne
4 nieduże filety z łososia
pół szklanki oliwy lub oleju
1 cytryna
po 1 łyżeczce: ziela angielskiego, świerzo rozgniecionego pieprzu czarnego i białego
po 2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
2 liście laurowe
sól
» zobacz przepis

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania

Marynata:
50ml wódki
4 łyżki sosu sojowego

Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula
» zobacz przepis

Filety kurczaka panierowane w orzechach

Forma potrawy: Danie główne
500g piersi z kury lub kurczaka
120g łuskanych orzechów włoskich
4 łyżki mąki kartoflanej
3 białka
25ml sherry
olej lub sklarowane masło do smażenia
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pstrąg pyszny

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 pstrągi po około 30dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pikantne frytki z ryby

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia

Panierka:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki
» zobacz przepis

Sola po florencku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
700g filetów z soli
700g surowych liści szpinaku
250ml białego wytrawnego wina
50g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos:
60g masła
50g mąki
500ml mleka
» zobacz przepis

Mintaj zapiekany

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
80dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 wędzony pstrąg
15dag pieczarek
5dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.