MENU
ZWIŃ MENU

Filety z płastugi

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

8 małych filetów z płastugi (flądry)
50g masła
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 cytryny pokrojone w plastry

Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka

Przyrządzanie

W większym, żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć filety rybne na dnie. Nieco masło pozostawić, a resztą wykropkować fileciki po wierzchu i przyprawić do smaku.

Następnie opiekać na gorącym grillu przez 5 minut.

Tymczasem w małym rondelku podgrzać pomidory z czosnkiem. Wyłożyć łyżką na środkową część filecików i ułożyć plasterki cytryny.

Przyprawić do smaku i wykropkować pozostałym masłem. Ponownie opiekać na grillu przed dalsze 4-5 minut. Podawać od razu, przybrane pietruszką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego

Do przybrania:
gałązki pietruszki

Pikantne frytki z ryby

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia

Panier:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz

Łosoś pieczony z ziołami

Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje

4 nieduże filety z łososia
pół szklanki oliwy lub oleju
1 cytryna
po 1 łyżeczce: ziela angielskiego, świerzo rozgniecionego pieprzu czarnego i białego
po 2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
2 liście laurowe
sól