Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
cukinie
woda
sól
Małe cukinie (do 10 cm) można kisić w całości. Duże, po umyciu, trzeba pokrajać, a jeszcze większe, z wykształconym gniazdem nasiennym – przekrajać wzdłuż na pół, gniazdo razem z pestkami wyjąć, najlepiej łyżką o dość ostrym brzegu, a uzyskane połówki pokrajać na mniej więcej równe kawałki, np. wielkości połowy pudełka od zapałek.
Ułożyć pokrajaną cukinię w słojach, dodając do każdego po kilka ząbków czosnku i po gałązce kopru.
Przygotować zalewę, gotując wodę z solą (na 1 litr wody – 50 gram soli). Gorącą zalać cukinię w słojach. Zamknąć i zostawić, np. na tacy, w temperaturze pokojowej. Po 3–4 dniach, gdy cukinia się już ukisi, trzeba ją pasteryzować w temperaturze ok. 80°C przez 15 min.
Uwaga: nie pasteryzowana cukinia stosunkowo szybko się przekwasi w temperaturze pokojowej i będzie niejadalna. Ale można ją przetrzymać w lodówce, nawet do 2 tygodni, bez pasteryzacji.
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili