MENU
ZWIŃ MENU

Pomidory z estragonem

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki


kg średniej wielkości pomidorów
4 łyżki soli
2 łyżki oleju
kilka ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
listek laurowy
0,5 łyżeczki estragonu

Przyrządzanie


Pomidory umyć, osuszyć, ułożyć w 2 słojach. Czosnek obrać, pokroić, rozłożyć do słoików.
 
1,5 litra wody zagotować z solą, listkiem laurowym, ziarnami pieprzu i estragonem.
 
Zalać pomidory, na wierzch wylać po łyżce oleju. Słoiki dokładnie zakręcić, zostawić na 7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieść w chłodne miejsce.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz

Sałatka z jabłkiem i szynką

Forma potrawy: Sałatki

4 pomidory pokrojone w ćwiartki
sól i świeżo zmielony pieprz
1 jabłko bez pestek i pokrojone w plasterki
sok z jednej cytryny
2 plasterki gotowanej szynki
150 g śmietanki lub chudego jogurtu
1 zgnieciony ząbek czosnku
1 ogórek obrany ze skórki i pokrojony w plasterki
2 posiekane szalotki
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego estragonu

Dorsz w sosie musztardowym

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw

Letnia sałatka z kurczaka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

450g mięsa z kurczaka, ugotowanego, bez skóry i pokrojonego w kostkę
225g sera ementaler pokrojonego w kostkę
425g brzoskwiń z puszki, odsączonych i pokrojonych
1 łyżka estragonu posiekanego lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonego
3 łyżki sosu vinaigrette
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny