cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Grzyby kiszone

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Grzyby kiszone

Formy potrawy: inna potrawa, przekąska lub przystawka, przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

5kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli

Przyrządzanie

Do kiszenia razem nadają się zielone i szare gąski oraz rydze. Kozaki, podgrzybki i borowiki można także kisić razem, lecz nie należy ich łączyć z gąskami i rydzami, ponieważ przechowują się krócej i trzeba je wcześniej zużyć.
 
Grzybów nie należy kroić, kisi się je w całości, przy czym ich wielkość nie ma znaczenia. W przypadku podgrzybków, borowików i rydzów kisi się same kapelusze. Do kiszenia najlepsze są kamionkowe naczynia i lipowe deseczki, lub porcelanowe talerze, dopasowane wielkością do otworu naczynia i duży okrągły kamień do przyciśnięcia (nie mogą to być cegły ani metalowe ciężarki).
 
Naczynia i pokrywki przed włożeniem grzybów trzeba wyparzyć wrzątkiem a kamienie wypiec w gorącym piekarniku (BARDZO WAŻNE).
 
Następnie grzyby dokładnie umyć, a jeśli to są gąski, wcześniej wymoczyć przez kilka godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Krótko zagotować, wylać na sitko i jeszcze kilka razy wypłukać. Na sitku najlepiej osączać przez noc.
 
Jest to bardzo ważne, żeby były dobrze osączone. Następnie na dnie naczynia ułożyć kilkucentymetrową warstwę grzybów, przesypać niewielką garstką soli (najlepiej grubą), na soli ułożyć kolejną warstwę grzybów, posypać solą i tak dalej.
 
Na wierzchnią warstwę również nasypać soli, przykryć deseczką lub talerzem i przycisnąć kamieniem, postawić w chłodnym miejscu. Naczynie można dopełniać również póżniej zebranymi grzybami, ale nie dłużej niż przez 10 dni, ponieważ po tym czasie grzyby zaczynają nabierać charakterystycznego smaku.
 
Po upływie 3 tygodni są już ukiszone. Jeśli na powierzchni utworzy się biały nalot, a grzyby nie wydziela dostatecznej ilosci soku, należy dodać niewielką ilość przegotowanej zimnej wody, a górną warstwę grzybów przykryć białą ściereczką.
 
Aby wyjąć grzyby do spożycia, trzeba, górną warstwę odłożyć i sięgnąć po położoną głębiej, po czym znów ułożyć na wierzchu grzyby odłożone i przycisnąć deseczką oraz obciążyć kamieniem. W chłodnym pomieszczeniu grzyby przechowuje się doskonale przez 3-4 miesiące.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Borowiki, Gąski, Kozaki, Podgrzybki, Rydze, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwór
prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól
» zobacz przepis

Zupa z kurczaka z grzybami

Forma potrawy: Zupa
1200ml bulionu z kury
150g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
» zobacz przepis

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
500g dyni
150g kiszonych ogórków lub pomidorów
20g mąki pszennej
40g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Pierogi z grzybami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
» zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Grzyby pasteryzowane

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z makaronu i wędlin

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g suchego makaronu
250g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki
» zobacz przepis

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
» zobacz przepis

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
150g marchewki
300g kiszonej kapusty
150g białej rzodkwi
100g orzechów włoskich
50ml oleju
50ml soku z kiszonej kapusty
50ml soku z żurawin
zielenina
» zobacz przepis

Smażone grzyby suszone

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
16 kapeluszy suszonych prawdziwków o średnicy 3-4 cm.
3 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
4 łyżki mąki
natka pietruszki
olej do smażenia
sól
» zobacz przepis

Suflety z kurkami

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
300g kurek
2 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek startego żółtego sera
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
masło do wysmarowania foremek
liście sałaty do dekoracji
» zobacz przepis

Pikantne grzybki z czosnkiem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.