Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól
Chrzan dokładnie wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej.
Natychmiast po starciu przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier, ocet do smaku oraz śmietanę.
Wymieszać dokładnie, przełożyć do czystego słoika, ugnieść łyżeczką, zakręcić i odłożyć w bardzo chłodne i ciemne miejsce.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
kiełbasa biała parzona 6 sztuk
papryka chili w proszku
chrzan tarty
Forma potrawy: Przetwory
25 dag świeżego chrzanu
50 ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Forma potrawy: Przetwory
Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper
Forma potrawy: Przetwory
ogórki
na 10 litrów wody, 40 dag soli + 10 dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu