cojemy.pl > Przetwory > Chrzan tarty w słoikach

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami

Chrzan tarty w słoikach

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól

Przyrządzanie

Chrzan dokładnie wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej.

Natychmiast po starciu przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier, ocet do smaku oraz śmietanę.

Wymieszać dokładnie, przełożyć do czystego słoika, ugnieść łyżeczką, zakręcić i odłożyć w bardzo chłodne i ciemne miejsce.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chrzan, Cukier, Ocet, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa

Forma potrawy: Ciasto
Spód tarty:
1 szklanka pokruszonych ciastek czekoladowych
5 łyżek roztopionego masła
1/4 szklanka cukru

Nadzienie:
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
255g gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli

Polewa:
2 łyżki śmietany
50g czekolady
1 łyżeczka corn syrup (syrop skrobiowy)
1 łyżeczka ciepłej wody
» zobacz przepis

Fasola szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwór
Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper
» zobacz przepis

Ogórki kiszone

Forma potrawy: Przetwór
ogórki
na 10 litrów wody, 40dag soli + 10dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu
» zobacz przepis

Chrzan domowy

Forma potrawy: Przetwór
25dag świeżego chrzanu
50ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
» zobacz przepis

Tarta z kurczakiem i papryką

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
10dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sos chrzanowy z jabłkami

Forma potrawy: Sos
30dag jabłek
5dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
» zobacz przepis

Tarta z krabami

Forma potrawy: Danie rybne, Ciasto
Ciasto:
150g mąki
75g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy

Nadzienie:
220g mięsa z krabów
3 jaja
150ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
» zobacz przepis

Białe kiełbaski z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla, Przekąska lub przystawka
kiełbasa biała parzona 6 sztuk
papryka chili w proszku
chrzan tarty
» zobacz przepis

Sos chrzanowy z marchewką

Forma potrawy: Sos
5dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól
» zobacz przepis

Sałatka z buraków i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
90g buraków
25g jabłek
5g chrzanu
5g oleju
3g cukru
kwasek cytrynowy
sól
» zobacz przepis

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwór
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
» zobacz przepis

Kalafiory pasteryzowane

Forma potrawy: Przetwór
kalafiory
kwasek cytrynowy
woda 
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.