Forma potrawy: Napoje, Koktajle bezalkoholowe
pół cytryny
1 pomarańcza
1 mandarynka
cukier do smaku (np. 2 łyżeczki)
1 szklanka wody przegotowanej
Forma potrawy: Przetwory
1 kg pomarańczy
750 g cukru
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
20 ml koniaku
20 ml likieru pomarańczowego Cointreau
20 ml rumu białego
1 łyżeczka soku cytrynowego świeżo wyciśniętego
2 kostki lodu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
2 sałaty
4 pomarańcze
1/2 szklanki jogurtu
2-3 łyżki posiekanych orzechów
łyżka soku cytrynowego
cukier puder
Forma potrawy: Sałatki
2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego
Forma potrawy: Ciasta
280 g migdałów
200 g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki
Lukier:
200 g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania
Forma potrawy: Śniadania
1 szklanka soku pomarańczowego
1 banan
sok z cytryny
po kilka kawałków swieżych owoców:
ananas, truskawki, maliny, brzoskwinie, kiwi
jogurt naturalny (około 175 ml)
1 łyżka brązowego cukru
Opcjonalnie:
jajko
listki mięty
kostki lodu
Gruszki w śmietance pomarańczowej
Forma potrawy: Desery
1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki