Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
6 pomarańczy
1,5 kg cukru
750 ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka startej wanilii
Pomarańcze obrać ze skóry. Ugotować w całości. Osuszyć, przeciąć na 8 części. Usunąć białą skórkę, wyjąć twarde części. Z wody i cukru ugotować syrop, włożyć pomarańcze.
Gotować, aż syrop będzie gesty. Na krótko przed zdjęciem z ognia dodać sok z cytryny i wanilie.
Gorące przełożyć do słoika. Podawać ostudzone.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
20 ml Żołądkowa Gorzka
sok z 1/4 wyciśniętej pomarańczy
Sprite do dopełnienia
kostki lodu
Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
Forma potrawy: Przetwory
50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego