Przepisy z pomarańczami
Kolorem zielonym zaznaczono pomarańcza
1/2 części wódki czystej
1/4 części Blue Curacao
1 część likieru Triple Sec (nie więcej niż 50 ml)
sok pomarańczowy
sprite
15ml wódki
8ml kremu bananowego
sok pomarańczowy
45ml tequili
15ml soku cytrynowego
grenadina
120ml soku pomarańczowego
40ml soku pomarańczowego
100ml zimnego mleka
2 łyżeczki syropu cukrowego
połowa banana
150g daktyli
150g migdałów
5 białek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g cukru pudru
50g biszkoptów
100ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
Do przełożenia:
150g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
Lukier:
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
40dag bezów
2 szklanki słodkiej śmietanki (18 proc.)
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1/4 cytryny
1 puszka ananasa
2 pomarańcze
6 mandarynek
1 kiwi
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
20ml Żołądkowa Gorzka
sok z 1/4 wyciśniętej pomarańczy
Sprite do dopełnienia
kostki lodu
butelka białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
25dag cytryn
25dag cukru
1 szklanka araku
50ml likieru Maraschino
80ml soku pomarańczowego
1kg dyni
3 pomarańcze
3 laski wanilii
50ml soku z cytryny
500g cukru żelującego
60dag mango (2 owoce)
100 ml Campari (10 łyżek)
60ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej
Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy
Składniki na 15 porcji (poduszeczek):
1 puszka (314 ml) mandarynek
20dag masy marcepanowej
25dag cukru pudru
2 jajka
3dag marmolady pomarańczowej
5 łyżek soku pomarańczowego
1 łyżeczka śmietanki kremówki
35dag mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
15dag chudego twarogu
8dag cukru
1 cukier waniliowy
50dag mąki
5dag drożdży
10dag cukru
mleko
15dag masła lub 8dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5kg maku
0,5kg cukru
skórka z pomarańczy
ewentualnie rodzynki