cojemy.pl > Sałatki lub surówki > Surówka pomarańczowy chrzan

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami

Surówka pomarańczowy chrzan

Formy potrawy: sałatka lub surówka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

5 jabłek
60g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier

Przyrządzanie

Jabłka obrać ze skórki, przeciąć i usunąć środek, zetrzeć na tarce, pokropić sokiem cytrynowym, wymieszać z chrzane.
Pomarańcze sparzyć, umyć, skórkę zetrzeć na tarce. Z pomarańczy pozbawionej skórki wycisnąć sok, razem ze startą skórką wymieszać z chrzanem i jabłkami.
Doprawić do smaku solą i cukrem. Surówka najlepiej nadaje się do zimnych mięs i wędlin.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chrzan, Cukier, Cytryna, Jabłka, Pomarańcza, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Zupa chrzanowa

Forma potrawy: Zupa
70dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
» zobacz przepis

Wielkanocny sos chrzanowy na zimno

Forma potrawy: Sos
150ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier
» zobacz przepis

Parówki zapiekane

Forma potrawy: Danie główne
6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka
» zobacz przepis

Sos chrzanowy z marchewką

Forma potrawy: Sos
5dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól
» zobacz przepis

Sos chrzanowy z jabłkami

Forma potrawy: Sos
30dag jabłek
5dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
» zobacz przepis

Chrzan domowy

Forma potrawy: Przetwór
25dag świeżego chrzanu
50ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
» zobacz przepis

Surówka marchewkowo-chrzanowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
40dag marchewki
100ml śmietany
15dag jabłek
4dag chrzanu
zielenina
sól
sok z cytryny
» zobacz przepis

Fasola szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwór
Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper
» zobacz przepis

Surówka z buraczków

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
20dag buraków
10dag jabłek
1 łyżka startego chrzanu
1/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny
ocet
sól
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
80dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
» zobacz przepis

Sos chrzanowy z borówkami

Forma potrawy: Sos
5dag korzenia chrzanu
20dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
» zobacz przepis

Chrzan tarty w słoikach

Forma potrawy: Przetwór
50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.