Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
Jabłka obrać ze skórki, przeciąć i usunąć środek, zetrzeć na tarce, pokropić sokiem cytrynowym, wymieszać z chrzane.
Pomarańcze sparzyć, umyć, skórkę zetrzeć na tarce. Z pomarańczy pozbawionej skórki wycisnąć sok, razem ze startą skórką wymieszać z chrzanem i jabłkami.
Doprawić do smaku solą i cukrem. Surówka najlepiej nadaje się do zimnych mięs i wędlin.
Forma potrawy: Przetwory
25 dag świeżego chrzanu
50 ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Forma potrawy: Przetwory
50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól
Forma potrawy: Sosy
30 dag jabłek
5 dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól