MENU
ZWIŃ MENU

Surówka pomarańczowy chrzan

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
 

Przyrządzanie

Jabłka obrać ze skórki, przeciąć i usunąć środek, zetrzeć na tarce, pokropić sokiem cytrynowym, wymieszać z chrzane.
 
Pomarańcze sparzyć, umyć, skórkę zetrzeć na tarce. Z pomarańczy pozbawionej skórki wycisnąć sok, razem ze startą skórką wymieszać z chrzanem i jabłkami.
 
Doprawić do smaku solą i cukrem. Surówka najlepiej nadaje się do zimnych mięs i wędlin.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chrzan domowy

Forma potrawy: Przetwory

25 dag świeżego chrzanu
50 ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Chrzan tarty w słoikach

Forma potrawy: Przetwory

50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól

Sos chrzanowy z marchewką

Forma potrawy: Sosy

5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól

Sos chrzanowy z jabłkami

Forma potrawy: Sosy

30 dag jabłek
5 dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól