cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Pomarańcze na sposób wschodni

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Pomarańcze na sposób wschodni

Formy potrawy: deser, przekąska lub przystawka, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 30 min.

Składniki potrawy

4 pomarańcze
200g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto

Przyrządzanie

Zagotować 0,75 l wody. Gotować przez 5 minut.
Umyć pomarańcze, obrać ostrym nożem, obcinając skórkę wraz z białą błonką pokrywającą cząstki, pomarańczową część skórki oddzielić od białej części, pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do gotującej wody.
Gotować 5-10 minut, wyjąć skórki i odłożyć.
Do wody, w której gotowały sie skórki dodać kieliszek porto i wrzucić pomarańcze. Gotować 20 minut mieszając.
Wyjąć przestudzone pomarańcze, podzielić na cząstki, włożyć do pucharków starając się zachować kształt pomarańczy, ubrać skórkami.
Podawać zimne do herbaty lub wina deserowego.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Pomarańcza, Wanilia, Wino

Podobne przepisy

Konfitura dyniowo-waniliowa

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni
3 pomarańcze
3 laski wanilii
50ml soku z cytryny
500g cukru żelującego
» zobacz przepis

Owocowa sałatka z miodem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego
» zobacz przepis

Marmolada dyniowa z pomarańczami

Forma potrawy: Przetwór
800g dyni
6 pomarańcz
300g cukru żelującego
5 łyżek Amaretto lub Grand Marnier
» zobacz przepis

Sałatka z pomarańczy i marchwi

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
60dag marchewki
cytryna
2 kwaskowate pomarańcze
kilka kropli olejku pomarańczowego
sól
cukier puder
» zobacz przepis

Sałatka tropikalna

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
6 plastrów ananasa
2 pomarańcze
50 g. rodzynek
60 ml. soku ananasowego
łyżka miodu
sól
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
szczypta imbiru
» zobacz przepis

Szparagi po maltańsku

Forma potrawy: Danie główne
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser

duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Konfitura z pomarańczy

Forma potrawy: Przetwór
1kg pomarańczy
750g cukru
» zobacz przepis

Tort pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasto
280g migdałów
200g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki
Lukier:
200g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania
» zobacz przepis

Kompot z gruszek

Forma potrawy: Przetwór, Napój
1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon
» zobacz przepis

Konfitury z pomarańczy

Forma potrawy: Przetwór
6 pomarańczy
1,5kg cukru
750ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka startej wanilii
» zobacz przepis

Dynia na sposób wschodni

Forma potrawy: Danie główne
500g dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól

Do podania:
ryż lub pieczywo
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.