Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
4 pomarańcze
200 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto
Zagotować 0,75 l wody. Gotować przez 5 minut.
Umyć pomarańcze, obrać ostrym nożem, obcinając skórkę wraz z białą błonką pokrywającą cząstki, pomarańczową część skórki oddzielić od białej części, pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do gotującej wody.
Gotować 5-10 minut, wyjąć skórki i odłożyć.
Do wody, w której gotowały sie skórki dodać kieliszek porto i wrzucić pomarańcze. Gotować 20 minut mieszając.
Wyjąć przestudzone pomarańcze, podzielić na cząstki, włożyć do pucharków starając się zachować kształt pomarańczy, ubrać skórkami.
Podawać zimne do herbaty lub wina deserowego.
Forma potrawy: Dania główne
500 g dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól
Do podania:
ryż lub pieczywo
Forma potrawy: Sałatki
2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego
Forma potrawy: Przetwory
6 pomarańczy
1,5 kg cukru
750 ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka startej wanilii