MENU
ZWIŃ MENU

Pomarańcze na sposób wschodni

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

4 pomarańcze
200 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto

Przyrządzanie

Zagotować 0,75 l wody. Gotować przez 5 minut.

Umyć pomarańcze, obrać ostrym nożem, obcinając skórkę wraz z białą błonką pokrywającą cząstki, pomarańczową część skórki oddzielić od białej części, pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do gotującej wody.

Gotować 5-10 minut, wyjąć skórki i odłożyć.

Do wody, w której gotowały sie skórki dodać kieliszek porto i wrzucić pomarańcze. Gotować 20 minut mieszając.

Wyjąć przestudzone pomarańcze, podzielić na cząstki, włożyć do pucharków starając się zachować kształt pomarańczy, ubrać skórkami.

Podawać zimne do herbaty lub wina deserowego.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dynia na sposób wschodni

Forma potrawy: Dania główne

500 g dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól

Do podania:
ryż lub pieczywo

Owocowa sałatka z miodem

Forma potrawy: Sałatki


2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego

Konfitury z pomarańczy

Forma potrawy: Przetwory

6 pomarańczy
1,5 kg cukru
750 ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka startej wanilii

Konfitura z pomarańczy

Forma potrawy: Przetwory

1 kg pomarańczy
750 g cukru